01.03.2019 08:34   |   Здорове життя

Готування у мікрохвильовці краще за варіння

Готування у мікрохвильовці краще за варіння

КИЇВ. 1 березня. АМН. Готувати у мікрохвильовій печі можна, проте – з використанням відповідного посуду. Про це написала на своїй сторінці у Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Супрун наголосила, що слід бути дуже уважним до посуду, особливо, якщо ви часто користуєтеся мікрохвильовкою. Коли готуєте чи розігріваєте їжу в печі - зверніть увагу на наступні правила:

Краще використовуйте скляний чи керамічний посуд.
Якщо користуєтесь пластиком для розігрівання чи вже підігрітої їжі - використовуйте лише призначений для цього пластмасовий посуд. Зазвичай на ньому є відповідне маркування.
Якщо такий посуд має пошкодження - не варто його використовувати. Це стосується старих, подряпаних чи тріснутих контейнерів. В них не тільки не варто розігрівати їжу, а й просто залишати гарячу.
Ніколи не нагрівайте та не зберігайте продукти в пластикових контейнерах, які не призначені для харчових продуктів.
Одним з міфів щодо мікрохвильової печі є те, що після нагрівання у ній їжа стає менш поживною.

Уляна Супрун наголосила, що багато корисних речовин руйнуються під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни, такі як фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. Саме тому важливо зважати на їхній спосіб приготування.

В одному з досліджень вимірювали кількість зруйнованого вітаміну С під час різного впливу тепла: варіння, готування на пару та в мікрохвильовці. Найбільш ефективним методом для збереження вітаміну виявилось пароваріння - руйнувалась лише десята частина. Під час готування в мікрохвильовці - приблизно чверть, найбільше внаслідок варіння - майже половина.

В інших випадках також було підтверджено, що готування в мікрохвильовці краще зберігає водорозчинні вітаміни. До прикладу, в шпинаті зберігається більше фолієвої кислоти під час готування в мікрохвильовці, аніж просто на плиті.

Коли йдеться про овочі, додавання води під час готування може значно прискорити втрату поживних речовин. Наприклад, броколі, приготовані в мікрохвильовці у воді, втрачають велику кількість антиоксидантів (від 74% до 97%). Водночас це впливає і на смакові якості. Готування на пару чи з малою кількістю води, навпаки, зберігає поживні речовини.

Але в цілому працює правило - що менше їжа піддається нагріванню, то більше поживних речовин вона зберігає. Мікрохвильова піч також краща за варіння тим, що вітаміни не виварюються у воду, а саме приготування займає менше часу, що також сприяє їхньому збереженню.

Джерело: АМН
Коментарі (0)


Поділитись:



Партнери:

© Інформаційне Агентство Медичні Новини, 2011.
Всі права захищені.


Відповідно до статі 26 Закону України “Про інформаційні агенства”, право власності на продукцію інформаційного агенства охороняєтся чинним законодавством України. Цитування, копіювання окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації АМН можливе за умови посилання на АМН. Для інтернет-видань гіперпосилання є обов`язковим. Відповідальність за недотримання встановлених законом вимог щодо змісту реклами на сайті несе рекламодавець.

bigmir)net TOP 100