06.03.2012 23:01   |   Здорове життя
Автор: Тетяна Ганницька

Яке вино корисне?

Яке вино корисне?

КИЇВ. 6 березня. АМН. Купуючи вино, ми часто губимося - яке узяти? Біле або червоне, сухе або десертне, грузинське або кримське? Виявляється, користь вина визначається не його походженням, терміном витримки, вартістю і навіть не кольором, повідомляють зарубіжні ЗМІ.

Найкорисніше, стверджують експерти, - сухе і напівсухе вино. У ньому міститься найменша кількість цукру і спирту, і зберігаються всі корисні властивості.

Червоне вино

Червоне вино роблять з червоних сортів винограду. Воно має насичений аромат і смак, тому що в ньому міститься багато барвників - антоціанів.

Червоне вино прийнято вважати найкориснішим,  завдяки вмісту великої кількості антиоксидантів (їх в червоному вині більше, ніж білому і рожевому). Антиоксиданти - речовини, які сповільнюють старіння організму, знижують рівень холестерину, очищають судини, а також попереджають хвороби серця і ракові захворювання.

Завдяки антиоксидантам червоне вино підвищує апетит, покращує травлення, має бактерицидну і антиалергічну дію.

Вчені також з'ясували, що червоне вино значно знижує вироблення в організмі білка ендофелін-1 - його надлишок призводить до атеросклерозу та інших судинних захворюванням.

Найбільша кількість антиоксидантів містять сорти винограду каберне і совіньон. Вино, виготовлене з цих сортів, відповідно, теж.

Біле вино

Біле вино виготовляють не тільки з білого, але і з червоного і рожевого винограду. При виготовленні шкірку винограду (в якій містяться вже відомі антоціани) відокремлюють від м'якоті, тому напій і виходить світлого кольору.

У білого вина не так яскраво виражені смак і аромат, як у червоного - біле  витончене.

Раніше вважалося, що біле вино некорисне. Однак американські вчені довели, що воно, як і червоне, захищає серце і кровоносні судини.

Згідно "Кодексу енотерапії" французького доктора Ейло, вживання легких білих вин корисно для роботи серцевого м'яза, а сухі білі вина, розбавлені мінеральною водою, допомагають при атеросклерозі.

Крім цього, сухі білі вина міцністю менше 12% рекомендують вживати при порушенні обміну речовин, хвороби шлунку та анемії.

Рожеве вино

Рожеве вино - свого роду компроміс між червоним і білим. Рожеве поєднує в собі легкість смаку і аромату білого вина і користь червоного.

Рожеве вино корисне при проблемах зі шлунком, колітах, хворобах печінки, гіпертонії, слабкій серцевій  діяльності.

Також рожеве вино допомагає при неврозах завдяки вмісту 24 мікроелементів. Найбільше в напої калію і фосфору, які регулюють нервові процеси в організмі.

Джерело: АМН
Коментарі (0)


Поділитись:



Партнери:

© Інформаційне Агентство Медичні Новини, 2011.
Всі права захищені.


Відповідно до статі 26 Закону України “Про інформаційні агенства”, право власності на продукцію інформаційного агенства охороняєтся чинним законодавством України. Цитування, копіювання окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації АМН можливе за умови посилання на АМН. Для інтернет-видань гіперпосилання є обов`язковим. Відповідальність за недотримання встановлених законом вимог щодо змісту реклами на сайті несе рекламодавець.

bigmir)net TOP 100