09.02.2014 14:50   |   Публікації
Автор: Тетяна Ганницька

Правда про соки

Правда про соки

КИЇВ. 9 лютого. АМН. Всі люблять соки, але не всі знають, з чого зроблені пакетовані соки. А часу зробити свіжовичавлений сік завжди не вистачає, пише vitamarg.com.. Чи є вихід з цієї ситуації і які соки краще пити?

Соки і несоки

«Якщо бути об'єктивним, то все, що продається в пакетах, все-таки не зовсім сік, незалежно від того, що написано на упаковці. І сік, і нектар - насправді просто фруктовий напій. Сік - це те, що безпосередньо вижато з фруктів. А що продається в пакетах і пляшках - напій, приготований з фруктової м'якоті і води».

Пакетований сік відрізняється від нектару вмістом натуральних компонентів, наприклад, фруктового пюре. В соці його має бути не менше 70 відсотків, а в нектарі - не менше 30 відсотків. Інше - це вода, цукор та інші добавки.

У пошуках вітамінів

Всі пакетовані або бутильовані соки і нектари обов'язково проходять термічну обробку. А будь-яка термічна обробка, навіть якщо вона дуже коротка, викликає окислення і руйнування вітамінів.

Чим довше триває така обробка, тим менше вітамінів в соках залишається. Тим не менш, навіть в пастеризованих соках вітаміни та інші корисні речовини все-таки є, і не треба зовсім від них відмовлятися. Але стежте за кількістю цукру в напої.

Харчова цінність свіжовичавленого соку точно так само знижується з часом. Чим довше стоїть сік, тим менше корисних речовин в ньому залишається.

«Рекомендується випивати його в перші 15 хвилин після приготування. Надалі черех контакт з киснем він окислюється, і вітаміни починають руйнуватися».

Які соки найкорисніші

Свіжовичавлений сік можна готувати з будь-яких овочів і фруктів, за винятком хіба що картоплі або кокоса, в якому вже є «своє» молоко. Хорошим тонізуючим коктейлем стануть комбінації соків, іноді навіть зовсім несподівані.

«Поєднуючи між собою соки, можна підвищувати поживну цінність готового продукту», - пояснює дієтолог.

Особливу увагу зверніть на те, що зростає у вашій місцевості.. Наприклад, в середній смузі Росії незаслужено мало уваги приділяється обліписі - а вона справжній чемпіон за вмістом поживних речовин. У свіжому вигляді обліпиха не завжди годиться в їжу, але якщо з неї готувати сік, смакові якості можна поліпшити додаванням соку з інших ягід або фруктів.

Є й інші не найсмачніші, але дуже корисні ягоди, наприклад, червона і біла смородина. З них теж можна готувати облагороджені добавкою інших фруктів соки.

А сік із звичайної моркви добре поєднується з яблучним, апельсиновим або соком з пагонів селери. Останній для нашого столу не дуже традиційний, але він приємний на смак і багатий вітамінами.

Навіщо морквині вершки?

Всупереч розповсюдженому переконанню, у морквяний сік не обов'язково додавати жир - вершки або молоко. «Не можна сказати, що бета-каротин міститься в морквяному соку,  не засвоїться без жирів, але з жиром він засвоюється на 30 відсотків краще».

Щоправда, йдеться лише про той випадок, якщо морквяний сік п'ється натщесерце. Якщо ж сік вживається протягом дня, то для засвоєння каротину достатньо жиру, що надійшов з їжі.

Скільки можна?

Не вживайте соки «ударними» дозами - це призводить до розладу травлення. Свіжовичавлені соки містять велику кількість біологічно активних речовин, в тому числі і надають проносний або жовчогінний ефект.

Крім того, на велику кількість соку може виникнути алергічна реакція. Цілком достатньо 200 мл будь-якого свіжого соку на день.

Соки як заміна

Рекомендується вживати в день від 600 г овочів, фруктів, ягід і зелені. Однак сік - не вичавка абсолютно всього корисного. Стакан-другий соку не замінить фрукти і овочі з кількох причин.

1. В свіжовичавлених соках практично немає клітковини, необхідної для нормалізації травлення - вона в основному залишається у відходах віджиму.

2. У соках з солодких фруктів досить багато цукру, який легко вжити. Адже склянку соку випити набагато простіше і швидше, ніж з'їсти півкілограма солодких груш.

3. Тверді фрукти і овочі, такі як яблука і моркву, допомагають природному очищенню зубів, зміцнюють ясна і сприяють слиновиділенню. Це подовжує здоров'я зубів.

Найважливіше

Соки з пакетів - це не зовсім соки, а напої з фруктового або овочевого пюре і води. Свіжовичавлені соки краще готувати з місцевих фруктів, овочів і ягід і випивати в перші 15 хвилин після віджимання. Цілком достатньо склянки будь-якого свіжовичавленого соку в день, і соками не можна замінити овочі і фрукти.

Джерело: АМН
Коментарі (0)


Поділитись:



Партнери:

© Інформаційне Агентство Медичні Новини, 2011.
Всі права захищені.


Відповідно до статі 26 Закону України “Про інформаційні агенства”, право власності на продукцію інформаційного агенства охороняєтся чинним законодавством України. Цитування, копіювання окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації АМН можливе за умови посилання на АМН. Для інтернет-видань гіперпосилання є обов`язковим. Відповідальність за недотримання встановлених законом вимог щодо змісту реклами на сайті несе рекламодавець.

bigmir)net TOP 100