24.04.2014 14:14   |   Публікації
Автор: Тетяна Ганницька

Правила поєднання продуктів

Правила поєднання продуктів

КИЇВ. 24 квітня. АМН. Здорове харчування – це не тільки корисна і різноманітна їжа. Всім, хто уважно стежить за станом організму, а також тим, хто хоче схуднути, необхідно знати, як правильно поєднувати продукти у своєму раціоні, пише medikforum.ru.

Продукти повинні приносити максимум користі для здоров'я.Але для цього необхідно, щоб вони добре засвоювалися організмом. Також важливо, щоб їжа не доставляла нам дискомфорту – не викликала тяжкості в шлунку або хворобливих відчуттів з-за поганого травлення. Тому здорове харчування вчить нас не тільки того, що є під час трапези, але і як, в якому поєднанні. І такого важливого принципу, як поєднання продуктів, потрібно дотримуватися за столом завжди.

Фрукти і ягоди.

Фрукти і ягоди швидко насичують, покращують роботу кишечника, і в більшості своїй швидко розщеплюються. Вони добре поєднуються одне з одним, а також із молочними і кисломолочними продуктами.

Порада від дієтологів: вибираючи фрукти, віддавайте перевагу яблукам, грушам, цитрусовим: цукру і калорій в них міститься менше, ніж, наприклад, у винограді.

Овочі

Овочі, як і фрукти, швидко розщеплюються в організмі. Тому їсти їх можна практично в будь-який час. Овочі поєднуються один з одним, а, крім того, добре засвоюються в компанії з білками, жирами, вуглеводами.

Порада від дієтологів: не поєднуйте овочі з молоком і фруктами. Це не табу. Однак така сполучуваність продуктів виявиться додатковим навантаженням для травної системи.

Крохмаль

Крохмальні продукти (макарони, хліб, крупи, картопля, кукурудза) розщеплюються набагато довше овочів і фруктів. Тому вживати їх у їжу краще в першій половині дня.

Порада від дієтологів: крохмаль і молочні продукти – погана компанія, так що про кашу з молоком, пластівці з молоком або булочку з молоком краще забути. Крім того, крохмальні продукти не поєднуються з цукром і фруктами, а також з білками, особливо з білками тваринного походження.

Білки

Білкові продукти (м'ясо, гриби, риба, молочні і кисломолочні) розщеплюються повільно і важко. Краще всього поєднуються білки з жирами.. Крім того, м'ясо добре поєднується з некрохмалистими і зеленими овочами, які допомагають травленню і нейтралізують шкідливий холестерин. Великої шкоди організму можна завдати, якщо вживати тваринні білки разом з алкоголем, який заважає перетравлюватися продуктам. Також білкова їжа не поєднується з крохмальними продуктами, фруктами і цукром.

Порада від дієтологів: білкові продукти для організму є важкою їжею, яка дуже довго перетравлюється. Краще не їсти після 19 години.

Жири

Жири розщеплюються довго. Поєднуються із зеленню і крохмальної їжею, так що прислів'я про те, що кашу маслом не зіпсувати, виправдана. Також можна поєднувати жиромісні продукти з фруктами (полуниця з вершками).

Порада від дієтологів. Якщо вживаєте жири, то робіть це в кінці прийому їжі.

Зелень

Дуже швидко розщеплюється. Поєднується з усіма продуктами!

Бобові

Боби, квасоля, горох, соя, сочевиця насичені рослинним білком, тому добре поєднуються з крахмалистими овочами і зеленню. Але і в компанії зі сметаною і рослинною олією вони теж добре засвоюються, завдяки крохмалю у своєму складі.

Молоко

Молоко погано поєднується з більшістю продуктів. Якщо в шлунку є ще інша їжа, молоко не дає їй можливості перетравитися.

Порада від дієтологів: Треба засвоїти раз і назавжди, що молоко – це їжа, а не питво. А запивати їжу їжею неможливо в принципі.

Кисломолочні продукти

Однорідні кисломолочні продукти (сир, сметана, бринза) сумісні між собою. А от сир важко перетравлюється, його краще їсти окремо.

Яйця

Поєднуються з некрохмалистими і зеленими овочами.

Кондитерські вироби, цукор

Цукор розщеплюється швидко, якщо вживати його окремо від всіх продуктів.. Якщо солодощі вживаються з іншою їжею, вони надовго залишаються в шлунку, викликаючи бродіння. В результаті може з'явитися печія, кисла відрижка.
На відміну від цукру мед можна поєднувати з іншими продуктами, але при цьому його не можна піддавати термічній обробці.

Порада від дієтологів: Цукор і кондитерські вироби припиняють роботу шлункового соку, який не потрібен для того, щоб солодощі переварилися. Тому споживати їх слід якомога менше, інакше ви ризикуєте сповільнити обмін речовин.

Сполучуваність продуктів: як краще всього

Огірок + Помідор

Важливий нюанс: салат з огірків і помідорів слід з'їдати відразу після приготування, інакше ферменти огірка руйнують вітамін С в томатах.

Хліб + Вершкове масло

У хлібі (цельнозерновому або з борошна грубого помелу) містяться корисні вітаміни групи В і вуглеводи. Але бутерброд з маслом корисний лише за умови, що масла в ньому не більше 3 р.

Морквяний сік + Вершки

Жир, що міститься в вершках, сприяє засвоєнню бета-каротину моркви. Але на склянку соку має припадати не більше однієї столової ложки вершків.

Журавлина + Мед

Ідеальний комплекс, особливо для тих, хто мріє схуднути: ягоди   джерело вітаміну C, в меді - унікальний склад мікроелементів.

Риба + Лимон

Лимонний сік може замінити спеції, а що у ньому міститься вітамін С сприяє засвоєнню солей заліза.

Йогурт + Фрукти

Головне, щоб йогурт був натуральним, а фрукти свіжими. Вийде правильна гамма клітковини і білка.

Зелене + Біла

Універсальне правило для кожного прийому їжі: найбільше на тарілці має бути овочів і зелені, в другу чергу білка - пісного м'яса, печеної риби або морепродуктів, потім – злаків з високим вмістом повільних вуглеводів
 

Джерело: АМН
Коментарі (0)


Поділитись:



Партнери:

© Інформаційне Агентство Медичні Новини, 2011.
Всі права захищені.


Відповідно до статі 26 Закону України “Про інформаційні агенства”, право власності на продукцію інформаційного агенства охороняєтся чинним законодавством України. Цитування, копіювання окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації АМН можливе за умови посилання на АМН. Для інтернет-видань гіперпосилання є обов`язковим. Відповідальність за недотримання встановлених законом вимог щодо змісту реклами на сайті несе рекламодавець.

bigmir)net TOP 100