01.03.2012 13:07   |   Публікації
Автор: Ольга Завгородня

Обережно: авітаміноз!

Обережно: авітаміноз!

КИЇВ. 1 березня. АМН. Сьогодні перший день весни. Ще кілька тижнів і потеплішає, почне танути сніг, з’являться перші ранні квіти. В людському організмі теж активно почнуть прокидатися всі системи. І ось тут потрібно не забувати про підступний авітаміноз. Хоча він насправді виникає не тому, що закінчилась одна пора року і настала інша.

Авітаміноз - це хворобливий стан, що є наслідком тривалого неправильного харчування, позбавленого найнеобхідніших для організму вітамінів. Адже вже давно відомо, що взимку людина з'їдає більше, ніж в теплі пори року: частіше споживає солодощі та іншу калорійну їжу. А думки про овочі часто так і лишається лише думками, мовляв, прийде літо, тоді й до них дійде справа.

Звичайно, можна піти до аптеки і придбати набір класичних вітамінів. Але лікарі застерігають, безконтрольне споживання таких речовин може серйозно нашкодити здоров’ю. Наприклад, якщо в організмі забагато вітаміну В, то в людини може виникати безсоння. А передозування вітаміну D може зашкодити людям похилого віку, сприяти появі атеросклерозу, відкладанню солей. Тож споживати комплекс вітамінів можна лише попередньо порадившись з лікарем.

Звісно, що найкраще джерело вітамінів – фрукти. Проте одні тільки фрукти не в змозі врятувати від авітамінозу. Варто також пам’ятати і про те, що під час зберігання взимку вони втрачають багато корисних речовин. Згадайте лише неприродно-блискучі яблука на полицях магазинів. Крім того, за даними наукових досліджень, за останню чверть століття вміст вітамінів в натуральних овочах і фруктах істотно знизився.

Наприклад, щоб повністю задовольнити потребу організму у вітаміні C, вам доведеться випивати більше двох літрів яблучного соку щодня. Ми ні в якому разі не закликаємо вас відмовитися від натуральних яблук і апельсинів, проте не варто покладатися тільки на них у боротьбі з авітамінозом.

Ознаки нестачі конкретного вітаміну


Симптоми авітамінозу залежать від того, яких саме вітамінів організмові не вистачає. Наприклад, якщо погіршився зір, виникає бажання потерти очі, слизова оболонка очей стає сухою, з'являється неприємне відчуття дискомфорту – не вистачає вітаміну А.

Якщо ж страждаєте на безсоння і порушення роботи шлунково-кишкового тракту у вигляді закрепів або діареї - це ознака того, що не вистачає вітамінів групи В. Шкіра стає сухою, часто лущиться, в куточках рота утворюються так звані "заїди", часто болить голова і знижується вага тіла.

Якщо організм відчуває гостру потребу у вітаміні С, то він скаже про це наступним чином: людина постійно відчуватиме слабкість і втомлюватиметься навіть від невеликого фізичного навантаження. Порушується робота системи кровообігу: можуть кровоточити ясна, від невеликого удару на тілі утворюються синці, з'являється сухість у роті, оскільки слизова оболонка порожнини рота змінює свою структуру.

До авітамінозу D, перш за все, схильні маленькі діти: у них починається таке захворювання як рахіт, повільно і неправильно ростуть зуби. Дитина, якій бракує вітаміну D, фізично слабка і неактивна, сильно потіє. У дорослих нестача D виллється у руйнування зубів і біль в опорно-руховому апараті.

Якщо в раціоні немає добової норми вітаміну Е, то чекайте проблем з печінкою та у інтимному житті. Жінки, яким бракує вітаміну Е, нерідко не можуть завагітніти.

Як подолати авітаміноз

Для того, щоб позбутися весняного авітамінозу, необхідно виконувати низку простих правил, які допоможуть не лише в боротьбі з недостачею вітамінів, а й просто підтримувати здоровий спосіб життя. По-перше, необхідний повноцінний сон. Не обмежуйте себе 6 годинним нічним відпочинком. На початку весни він має становити не менше 7,5-8 годин. Бажано проводити якомога більше часу на свіжому повітрі та ні в якому разі не сідати на дієту. Адже це лише погіршить і без того ослаблений стан організму, який без жирів і вуглеводів в період авітамінозу обійтися не зможе.

Варто звернути особливу увагу на правильне харчування. Експерти радять готувати їжу в пароварці чи духовій шафі. Адже приготована таким чином їжа набагато краще зберігає всі корисні властивості. Зберегти поживні речовини в м'ясі, рибі і овочах допоможе фольга.

Фаворитом весняного столу має стати квашена капуста, адже під час приготування вона не проходить термічної обробки, а значить зберігає максимальну кількість поживних речовин та вітамінів.

Фахівці також радять не забувати про споживання риби, яєць, соняшникової олії, круп, молока, печінки, рису, горіхів. У цих продуктах багато вітамінів А та В1. Також бажано споживати гранат і зелені яблука – вони допоможуть відновити залізо, яке необхідне мізкам для повноцінної роботи. Також активізувати мозкову діяльність допоможуть спеції. Наприклад, імбир і тмин активують увагу, чорний перець, паприка і куркума - мозковий кровообіг. Зібрати думки в купу допоможе також і холін. Його природні джерела - яєчні жовтки, субпродукти (яловича і свиняча печінка, нирки).

Не варто забувати і про глюкозу – вона є єдиним джерелом енергії для наших нервових клітин. Але для цього краще використовувати не тістечка і шоколадки, а фрукти та сухофрукти.

Тож харчуйтеся правильно і побільше відпочивайте. Це дозволить не лише запобігти нестачі вітамінів, а й зміцнити здоров'я. Якщо ж проблеми все ж-таки виникли, звертайтесь до лікаря, адже безконтрольне вживання вітамінів може призвести до певних наслідків.


 

Джерело: АМН
Коментарі (0)


Поділитись:



Партнери:

© Інформаційне Агентство Медичні Новини, 2011.
Всі права захищені.


Відповідно до статі 26 Закону України “Про інформаційні агенства”, право власності на продукцію інформаційного агенства охороняєтся чинним законодавством України. Цитування, копіювання окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук чи будь-яке інше поширення інформації АМН можливе за умови посилання на АМН. Для інтернет-видань гіперпосилання є обов`язковим. Відповідальність за недотримання встановлених законом вимог щодо змісту реклами на сайті несе рекламодавець.

bigmir)net TOP 100